בהתאם לחוק הירושה תשכ"ה-1965 (להלן: "חוק הירושה"), קיימים שני אופנים בהם מחולקת ירושה:
1. ירושה על פי צוואה - כאשר אדם השאיר צוואה עזבונו מחולק בהתאם לרצונו ובקשותיו, כפי שפורטו בצוואתו.
2. ירושה על פי דין – כאשר המנוח לא השאיר צוואה לפני פטירתו, ברירת המחדל היא ירושה על פי דין.
ירושה על פי דין - דיני הירושה מסדירים את האופן בו יחולק עזבונו של אדם שלא השאיר צוואה.
סעיף 10 לחוק הירושה קובע כי היורשים על פי דין "מי שהיה במות המוריש בן-זוגו" וכן, "ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם" (להלן: "קרובי המוריש").
סעיף 10(2) לחוק הירושה מפרט שלושה מעגלי קרבה:
כאשר המוריש לא השאיר אחריו בן זוג, קרובי המוריש ירשו את עזבונו בהתאם למעגלי הקרבה. מעגל ראשון ירש את המוריש לפני מעגל שני ומעגל שני ירש לפני מעגל שלישי. למשל אם מוריש הותיר אחריו שני ילדים, הורים וסבא וסבתא – היורשים יהיו ילדיו, כיוון שהם המעגל הראשון. החלוקה בתוך המעגל תהיה שוויונית. כלומר, אם המוריש השאיר שני ילדים – הם ירשו אותו באופן שווה. במידה וילד של מוריש מת לפניו והשאיר ילדים (נכדי המוריש) – הילדים יורשים במקום הוריהם.
אם המנוח השאיר אחריו בן זוג, יש לבחון את מעמדו ולקבוע האם הינו "בן זוג" לפי ההגדרה של חוק הירושה או בהתאם להרחבות ההגדרה שנקבעו בפסיקה. בהתאם להגדרת בן הזוג ניתן לקבוע מה תהיה זכותו בעזבון. סעיף 11 לחוק הירושה קובע כי בן הזוג של המוריש מקבל את כל המיטלטלין השייכים למשק הבית המשותף וכן חלק מסוים משאר העיזבון –
סעיף 55 לחוק מכיר בידועים בציבור כיורשים ומפנה אותנו לירושה על פי דין, בהתאם לסעיף 11 לחוק. כמו כן, הפסיקה הכירה בזכותם של בני זוג חד מיניים לרשת את בן זוגם ונקבע כי יש לפרש את הוראות סעיף 55 בצורה מרחיבה ותכליתית. סעיף 17 לחוק הירושה קובע כי במקרים בהם המוריש לא הותיר אחריו בן זוג או יורש מאף מעגל קרבה ולא השאיר צוואה, המדינה תירש את עזבונו.
מתי רצוי לערוך צוואה?
במקרים רבים נדרש לערוך צוואה אשר תשקף את רצונו של המוריש באשר לחלוקת העזבון, כיוון שירושה על פי דין לא משקפת את רצונו. במקרים אלו כדי להבטיח שעזבונו של מוריש יחולק בהתאם לרצונו, נדרש לערוך צוואה מפורטת. להלן מספר תרחישים קצרים בהם יש צורך בעריכת צוואה:
לסיום, קיימים מצבים רבים נוספים בהם דיני הירושה אינם חופפים לרצונותיו של מוריש, על כן מומלץ לבחון כל מקרה לגופו האם נדרש עריכת צוואה או שניתן להסתפק בדיני הירושה.
*מאמר זה נכתב בלשון זכר אך מתייחס לגברים ונשים כאחד.
**מאמר זה הינו מאמר אינפורמטיבי ואין לראות בו ייעוץ משפטי. לצורך הבנת הנושאים שפורטו לעיל לעומק מומלץ לפנות לייעוץ משפטי אשר יאפיין את צרכיכם ויבחן האם נדרשת עריכת צוואה בהתאם לרצונותיכם ולמאפייני המקרה.