הגדרות
הזוכה - מי שמחזיק בפסק דין, שטר, שיק, הסכם או כל מסמך אחר המחייב אדם לשלם לו.
המסלול המקוצר – מסלול מקוצר לגבייה יעילה של חובות, וסגירת התיק תוך 8 חודשים.
חקירת יכולת – רשם ההוצאה לפועל רשאי לברר את יכולתו של החייב להחזיר את חובותיו. הרשם רשאי להחליט ביוזמתו על ביצוע חקירת יכולת או לבקשת החייב. במסגרת חקירת היכולת יבחן הרשם את מצבו הכלכלי של החייב, יבדוק את מקורות וגובה ההכנסה שלו, את נכסיו, כמות היציאות והכניסות מהארץ וכו'. בסיום חקירת היכולת יקבע הרשם האם החייב מסוגל להחזיר את חובותיו. במידה והחייב מסוגל להחזיר את חובותיו, רשאי הרשם להורות על צו תשלומים. עם זאת, הרשם רשאי לקבוע כי יש ביכולתו של החייב להחזיר את חובותיו ולא לאפשר את פריסת החוב.
שיק (המחאה) – אדם (מכונה: "מושך") המורה לבנק להעביר תשלום מסוים מחשבונו לצד ג'.
שטר – מסמך המהווה פקודה או הבטחה לתשלום כסף מסוים. דוגמאות לשטרות נפוצים: שיק, שטר חוב, שטר חליפין.
צו תשלומים – לאחר חקירת יכולת יקבע הרשם האם החייב יכול להחזיר את חובותיו. במידה והחייב מסוגל להחזיר את חובותיו, רשאי הרשם להורות על צו תשלומים אשר יפרט את האופן בו ישלם את חובותיו ואת פריסת התשלומים.
מהי בקשה לביצוע שטר?
אדם המחזיק המחאה או שטר שלא כובד או שלא שולמה התמורה הקבועה בו, על אף שמועד פירעונו עבר, רשאי להגישו להוצאה לפועל לצורך פדיונו. ההגשה לביצוע תהיה נגד מי שחתום על ההמחאה או השטר. במקרים מסוימים ניתן להגישו גם נגד המסב. אם אדם מחזיק במספר שטרות או המחאות של אותו חייב, הוא רשאי לכרוך את כל השטרות לביצוע בתיק אחד. כאשר הסכום הנקוב בשטר או בהמחאה נמוך מ-25,000 ₪, רשאי הזוכה להגישו לביצוע בלשכת הוצאה לפועל באמצעות המסלול המקוצר.
חוב מזונות קודם לחובות אחרים, לכן לפני הגשת בקשה לביצוע שטר רצוי לברר האם מול החייב מתנהל תיק מזונות בהוצאה לפועל. במקרים אלו יתכן ולא תהיה כדאיות כלכלית בביצוע התביעה בשל קדימותו של חוב המזונות.
שלבי ביצוע התביעה
ערעור
קיימות מספר אפשרויות ערעור בהליך ביצוע שטר או המחאה:
1. אדם שחושב שנפגע שלא כדין מהחלטה של עובד בלשכת ההוצאה לפועל, רשאי להגיש ערר לרשם ההוצאה לפועל.
2. על החלטה של רשם ההוצאה לפועל יש לבחון את מהות החוב והאם הוא קשור לענייני משפחה.
חוב שקשור לענייני משפחה – ניתן לערער בזכות לבית המשפט לענייני משפחה.
חוב שאינו קשור לענייני משפחה – יש להגיש בקשת רשות ערעור לבית משפט השלום.
*הסבר קצר זה מכיל מידע אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. כל העושה פעולה בעקבות עיון במאמר זה בלבד וללא התייעצות נוספת, עושה זאת על אחריותו האישית.