בעל חוב שאינו מתכחש לחוב בעקבותיו נפתח נגדו תיק ההוצאה לפועל, אך טוען כי החוב שולם, רשאי לטעון בהוצאה לפועל טענת "פרעתי". בטענה זו החייב מודה שהיה חוב, אך טוען כי חוב זה נפרע ועל כן יש לסגור את תיק ההוצאה לפועל.
החייב רשאי לטעון טענת "פרעתי" בכל שלב בהליך ההוצאה לפועל. עם זאת, בתיקים שנידונו בבית המשפט ותיק ההוצאה לפועל נפתח בעקבות פסק דין, רשאי החייב לטעון "פרעתי" רק בנוגע לתשלומים שבוצעו לפדיון החוב לאחר מתן פסק הדין. הרציונל במקרה זה הוא שבמידה והחייב החזיר את חובו במהלך ההליך המשפטי, היה עליו להעלות טענה זו במהלך המשפט והדברים היו מתבררים בבית המשפט. כמו כן, במסגרת טענת ה"פרעתי" לא ניתן להגיש השגות אחרות על פסק הדין עצמו.
הגשת בקשה בטענת פרעתי אינה עוצרת את הליכי ההוצאה לפועל ועדיין ניתן לפעול בהליכי גבייה כנגד החייב. על כן, בכדי להשהות את נקיטת ההליכים, יש להגיש בקשה נפרדת לעיכוב הליכים עד להכרעה בטענת "פרעתי". דוגמאות למספר מקרים
דוגמאות למקרים בהם ניתן להשתמש בטענת "פרעתי":
הליך טענת "פרעתי"
1. נפתח תיק בהוצאה לפועל נגד החייב.
2. מנהל ההוצאה לפועל ימציא אזהרה לחייב כי עליו לשלם את החוב בתוך 30 ימים, להגיש בקשה לצו תשלומים או להתייצב לחקירת יכולת.
3. כעת לחייב קיימות 4 אפשרויות:
א. לשלם את חובו או לבצע את החלטת בית המשפט.
ב. להגיש בקשה לצו תשלומים או להגיע לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל.
ג. להגיש טענת "פרעתי".
ד. להגיש התנגדות.
4. במידה וטענת "פרעתי" הוגשה בתוך 21 ימים מיום המצאת האזהרה לחייב, הוא לא יידרש להתייצב לחקירת יכולת.
6. לאחר הגשת הבקשה יתקיים דיון במעמד הצדדים ורשם ההוצאה לפועל בעניין הטענה. דחייתה הטענה תחייב את החייב לפרוע את חובו או להתייצב לחקירת יכולת בתוך 21 ימים. אם נדחתה טענת החייב ורשם ההוצאה לפועל סבר כי לא היה יסוד לטענה וזו הוגשה בחוסר תום לב, הוא יטיל על החייב הוצאות מיוחדות.
ערעורים
על החלטות רשם ההוצאה לפועל במסגרת טענת "פרעתי" ניתן לערער בזכות לבית המשפט, באופן הבא: חוב הקשור בענייני משפחה – הערעור יוגש לבית המשפט לענייני משפחה בתוך 15 יום. חוק שאינו קשור לענייני משפחה יוגש תוך 20 ימים לבית משפט השלום.
*המידע במאמר קצר זה הינו מידע אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. כל העושה פעולה בעקבות עיון במאמר זה בלבד וללא התייעצות נוספת, עושה זאת על אחריותו האישית.