תביעה לפינוי מושכר

פינוי שוכר דירה שמסרב לפנות את הדירה שלא כדין, ניתן לבצע בשני סוגי הליכים, אשר יפורטו להלן: 

הגשת תביעה – הגשת תביעה בהליך רגיל לבית המשפט מאפשרת לבעל הדירה לכלול בכתב התביעה את כל עילות התביעה שקיימות לבעל הדירה. במסגרת הליך זה ניתן לבקש את פינוי הדייר, תשלום חובות כספיים, תשלום על נזקים במושכר וכדומה. 

תביעה לפינוי מושכר במסגרת הליך מזורז - הליך זה מאפשר לבעל הדירה לפעול לפינוי הדייר באופן מהיר יחסית בהשוואה להליך התביעה הרגיל. עם זאת, בהליך זה בעל הדירה אינו רשאי להוסיף עילות תביעה נוספות, ובית המשפט ידון רק בנושא הפינוי. לכן, בעל דירה אשר מגיש תביעה לפינוי המושכר בהליך מהיר, אינו רשאי להגיש במסגרת התביעה בקשה לפיצוי כספי עבור נזקים שנוצרו במושכר, פיצוי על תשלומי שכירות שלא שולמו, חשבונות שלא שולמו וכדומה. 

בהליך תביעה רגיל קיים יתרון גדול בכך שניתן לכלול את כל עילות התביעה של בעל הדירה. עם זאת, מדובר בהליך ארוך ומסורבל שלעיתים עלול להימשך חודשים רבים ולעיתים שנים. על כן, במידה ובעל דירה רוצה לפנות באופן מהיר  דייר שנמצא בדירה שלא כדין ומסרב להתפנות, ובנוסף יש חובות כספיים ונזקים שהדייר יצר לבעל הדירה, רצוי להגיש תביעה בשני ההליכים במקביל.  ניתן להגיש תביעה בהליך מזורז לצורך פינוי הנכס ותביעה רגילה ובמסגרתה לכרוך את שאר עילות התביעה. את התביעה הרגילה מומלץ להגיש לאחר פינוי הדייר, בכדי להעריך נכונה את היקף הנזק שנוצר לבעל הדירה.  כמובן שבמידת הצורך רשאי בעל הנכס לממש את הערבויות שהתקבלו ע"י השוכר, במידה ותנאי ההסכם מאפשרים זאת. חשוב לציין, אסור לבעל דירה למנוע מדייר להיכנס לדירה, להחליף מנעול בדירה או לפנות את הדייר בכוחות עצמו. 


ההליך המשפטי בתביעה לפינוי מושכר מהיר 

פרק הזמן עד החלטת בית המשפט בהליך מזורז הינו קצר יחסית, ויכול לעיתים להסתיים כ-60 ימים ממועד הגשת התביעה. עם זאת, לרוב מדובר פרק בזמן ארוך יותר. יש להגיש את כתב התביעה לבית משפט השלום במחוז בו נמצאת הדירה. לאחר הגשת כתב התביעה, על הנתבע (הדייר אשר מסרב להתפנות) להגיש כתב הגנה עד 30 יום מהמועד בו הומצא לו כתב התביעה. לאחר הגשת כתב התביעה, יקבע בית המשפט מועד לדיון בתביעה, שיהיה לכל המאוחר 30 ימים מהמועד האחרון להגשת כתב ההגנה. האידיאל הוא שהדיון בבית המשפט יסתיים ביום אחד, אך בית המשפט עשוי לקבוע ימי דיונים נוספים בהתאם לצורך. ההפרש בין הדיונים יהיה לכל היותר 14 יום.  בסיום הדיון יפסוק בית המשפט בנוגע למחלוקת, ולכל המאוחר עד 14 ימים ממועד הדיון יינתן פסק הדין. 


ביצוע פסק הדין 

במידה ובית המשפט קבע כי על הדייר לפנות את הדירה, אסור לבעל הדירה לבצע את הפינוי בעצמו. אם לאחר החלטת בית המשפט ופרסום פסק הדין הדייר מסרב לפנות את הדירה, יש לפנות ללשכת ההוצאה לפועל לצורך ביצוע פסק הדין. 

על פסק הדין ניתן לערער לבית המשפט המחוזי, עם זאת הגשת ערעור אינה מעכבת את ביצוע פסק הדין. כלומר, גם אם מוגש ערעור על ידי דייר שנקבע שעליו לפנות את הדירה, עדיין בעל הדירה רשאי לפנות להוצאה לפועל לצורך ביצוע פסק הדין. לצורך עיכוב פסק הדין, על הדייר להגיש בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין. 


*המידע במאמר קצר זה הינו מידע אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. כל העושה פעולה בעקבות עיון במאמר זה בלבד וללא התייעצות נוספת, עושה זאת על אחריותו האישית.