תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל

הגדרות

זוכה מי שמחזיק בפסק דין, שיק, שטר, הסכם או כל מסמך אחר המחייב אדם לשלם לו. לאחר הגשת התביעה הזוכה יכונה "תובע". 

חייב – אדם החייב סכום כסף מכוח הסכם, שטר, שיק, פסק דין או כל מסמך אחר. לאחר הגשת התביעה החייב יכונה "נתבע".  

חייב בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו – חייב שרשם הוצאה לפועל קבע  כי יש ביכולתו להחזיר את חובו אך הוא בוחר שלא לעשות זאת. במקרה זה ניתן להטיל עליו הגבלות שונות ולרשום אותו במרשם החייבים המשתמטים מחובותיהם. 

חקירת יכולת – רשם ההוצאה לפועל רשאי לברר את יכולתו של החייב להחזיר את חובותיו. במסגרת חקירת היכולת יבחן הרשם את מצבו הכלכלי של החייב, יבדוק את מקורות וגובה ההכנסה שלו, את נכסיו, כמות היציאות והכניסות מהארץ וכו'. בסיום חקירת היכולת יקבע הרשם האם החייב מסוגל להחזיר את חובותיו. במידה והחייב מסוגל להחזיר את חובותיו, רשאי הרשם להורות על צו תשלומים. עם זאת, הרשם רשאי לקבוע כי יש ביכולתו של החייב להחזיר את חובותיו ללא פריסת החוב. 

טענת פרעתי - בעל חוב שאינו מתכחש לחוב שבעקבותיו נפתח נגדו תיק ההוצאה לפועל, אך טוען כי החוב שולם, רשאי לטעון בהוצאה לפועל טענת "פרעתי". בטענה זו החייב מודה שהיה חוב, אך טוען כי חוב זה נפרע ועל כן יש לסגור את תיק ההוצאה לפועל. 


מהי תביעה על סכום קצוב? 

תביעה על סכום קצוב הינה תביעה שניתן להגיש על סכום נקוב ומדויק או על סכום שניתן לחשבו בצורה פשוטה. תביעה על סכום קצוב לרוב תקום מכוח הסכם או התחייבות שלא בוצעה. לצורך הוכחת התביעה נדרש התובע להציג ראייה בכתב אודות ההתחייבות או ההסכם שמקים את עילת התביעה. ניתן לפתוח תיק אחד המרכז בתוכו מספר תביעות על סכום קצוב. 

דוגמאות

  • כאשר קיים חוזה לאספקת 100 טלפונים בתמורה לסך של 10,000 ₪. במידה ויסופקו הטלפונים אך לא תשולם התמורה, ניתן יהיה לתבוע על סכום קצוב (10,000 ₪) על סמך החוזה.
  • אדם חותם כערב להסכם שכירות של בן משפחה. הפיצוי המוסכם בין הצדדים בהסכם הוא 200 ₪ בתוספת ריבית והצמדה עבור כל יום איחור בפינוי הדירה לאחר סיום ההסכם. נניח כי הדייר פינה את הדירה 10 ימים לאחר המועד הקבוע בהסכם. במקרה זה, ניתן יהיה להגיש תביעה על סכום קצוב בהתאם לחישוב של הפיצוי המוסכם (10X200 ₪) בתוספת ריבית והצמדה. את התביעה ניתן יהיה להגיש נגד הדייר ו/או נגד הערב בהתאם לתנאי ההסכם.

 תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל ניתן להגיש במקרים בהם סכום התביעה אינו עולה על 75,000 ₪, ביום הגשת התביעה. בטרם הגשת התביעה, על התובע לשלוח לנתבע התראה על כוונתו להגיש את התביעה לביצוע בהוצאה לפועל. ניתן להגיש את התביעה רק לאחר 30 ימים ממועד המצאת ההתראה לחייב. 

אם סכום התביעה הינו נמוך מ25,000 ₪, ניתן לפעול לגבייתו בהוצאה לפועל באמצעות המסלול המקוצר. מסלול זה מאפשר גבייה מהירה יותר של החוב, ויסתיים בתוך 8 חודשים. 

תביעה על סכום קצוב ניתן לתבוע כמובן גם בבית משפט רגיל, ולכרוך בתוכה עילות תביעה נוספות במידה וישנן. עם זאת, תביעה שתוגש לבית המשפט, במידה ותתקבל, לא תזכה את התובע בשכר טרחת עורך דין, במידה וניתן היה להגישה כבקשה לתביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל. 


הליך התביעה 

לאחר הגשת הבקשה לתביעה על סכום קצוב, מנהל לשכת ההוצאה לפועל ימציא לחייב אזהרה, בה יפרט כי על החייב לשלם את חובו, או להגיש בקשה לצו תשלומים, או להתייצב לחקירת יכולת תוך 30 יום ממועד המצאת האזהרה. באזהרה יצוין כי במידה והחייב לא יפעל בהתאם לנדרש באזהרה, החייב יחשב כבעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו וניתן יהיה להטיל עליו הגבלות שונות. במהלך תקופת האזהרה רשאי החייב לשלם את תשלום החוב באמצעות לשכת ההוצאה לפועל, לבקש את פריסת החוב באמצעות צו תשלומים, להגיע לחקירת יכולת, לטעון "פרעתי" או להתנגד לתביעה. רק לאחר תקופת האזהרה ניתן להתחיל בביצוע התביעה ובנקיטת הליכים כנגד החייב. הליכים אופציונליים שעלולים להינקט על החייב הם הגבלות שונות, עיקולים וכו'. 

יש לשים לב, חוב מזונות קודם לחובות אחרים, לכן לפני הגשת תביעה לביצוע שטר רצוי לברר האם מתנהל מול החייב תיק מזונות בהוצאה לפועל. במקרים אלו יתכן ולא תהיה כדאיות כלכלית בביצוע התביעה בשל קדימותו של חוב המזונות. 


ערעורים 

על החלטה של עובד בהוצאה לפועל ניתן להגיש ערר לרשם הוצאה לפועל. על החלטות רשם ההוצאה לפועל בעניין החוב ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לבית משפט השלום. עם זאת, אם מדובר בחוב שקשור לענייני משפחה, ניתן להגיש ערעור בזכות לבית המשפט ענייני משפחה. 


*הסבר קצר זה מכיל מידע אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. כל העושה פעולה בעקבות עיון במאמר זה בלבד וללא התייעצות נוספת, עושה זאת על אחריותו האישית.